De uitvaart

De uitvaart

Het is een onderwerp waar we het liefst niet aan zouden willen denken. Maar je nabestaanden achterlaten met een enorm schuldbedrag is ook niet wat we zouden willen.

Gemiddeld kost een uitvaart rond de €8.000. Op het moment dat je niet verzekerd bent en zelf geen spaargeld opzij hebt gelegd, dan zouden je nabestaanden deze kosten moeten dekken. Je kan je voorstellen dat je nabestaanden niet op dit bedrag zitten te wachten als laatste afscheid.

Bij het sluiten van een uitvaartverzekering krijg je de zekerheid dat je uitvaart goed geregeld zal zijn. Het enige nadeel dat bij deze verzekering komt kijken is dat de mogelijkheid bestaat dat je een hoger bedrag betaalt aan de verzekeraar, dan uiteindelijk voor de uitvaart wordt uitgekeerd.

De uitvaartverzekeraars hebben drie vormen van verzekeringen. Een natura uitvaartverzekering, een kapitaal uitvaartverzekering en een combinatie uitvaartverzekering. Waarbij je bij de natura uitvaartverzekering vaak de laagste premie betaalt en bij de combinatie uitvaartverzekering de hoogste premie betaalt.

Natura uitvaartverzekering
– Lage premie                                               – Weinig invloed op de invulling
– Weinig zelf regelen                                – Mogelijk bijkomende kosten

Kapitaal uitvaartverzekering
– Vrijheid bij invulling                                 – Vaak hogere premie
– Duidelijkheid uit te keren bedrag    – Uitvaart zelf regelen

Combinatie uitvaartverzekering
– Vrijheid bij invulling                                – Vaak hoogste premie
– Extra geld voor bijzondere wensen

Een andere manier om je nabestaanden niet op te zadelen met de kosten die bij uitvaart komen kijken is door hier zelf maandelijks een bedrag voor opzij te leggen. Dit vergt financiële ruimte en discipline.
Een voordeel is dat je dit bedrag zelf opzij kunt leggen en dus niemand met de kosten achter laat.
Nadelen kunnen zijn dat je, hoe lang je leeft, steeds meer geld opzij moet leggen. Dit komt omdat de kosten voor uitvaarten steeds duurder worden. Een ander nadeel is dat je nooit weet wanneer je komt te overlijden. Je weet dus nooit wanneer je genoeg gespaard hebt.


Reageren is niet mogelijk.