Leg uw uitvaartwensen vast

Leg uw uitvaartwensen vast

Over de dood nadenken en er over praten blijft voor veel mensen een ongemakkelijk onderwerp. Het is een gevoelige en pijnlijke gedachte. Toch gaan we allemaal een keer dood. En hoe oud of jong u ook bent, het is wel verstandig om alvast na te denken hoe u uw uitvaart wilt. Niet alleen voor u zelf, maar vooral voor de nabestaanden. Zij moeten na uw dood in hele korte tijd de uitvaart organiseren. Liefst willen zij dan een plechtigheid die past bij u. Het is dan wel zo handig en prettig als zij weten wat uw wensen omtrent de uitvaart zijn. Naast het verdriet kan het hen steunen en geruststellen als ze de zekerheid hebben uw laatste wensen te voldoen.

Leg het vast

Lastig om over uw uitvaartwensen met uw vrienden, familie en naasten te spreken? Leg dan uw wensen vast in een boekje, schrift of een online document. Vanzelfsprekend kunt u dat aanpassen wanneer u maar wilt. Stel dat u een mooi muzieknummer hoort dat u gespeeld zou willen hebben op uw uitvaart dan zet u dat bij uw lijstje met te spelen muziek. Belangrijkste zaken voor nabestaanden om te weten op een rijtje:

 • Begraven of liever gecremeerd worden?
 • Is er een bepaalde uitvaartverzorger die uw voorkeur heeft?
 • Hoe wilt u opgebaard worden? Of heft u liever een dichte kist?
 • In welke kleding wilt u in de kist liggen?
 • Een lijst met namen en adressen en telefoonnummers is bijzonder handig. In de praktijk is dat voor nabestaanden vaak het meeste werk om uit te zoeken.
 • Weet u al welke locatie voor de afscheidsceremonie uw voorkeur heeft? En welke begraafplaats, crematorium of de plek waar de as uitgestrooid mag worden?
 • Heeft u een voorkeur voor een bepaalde grafkist, urn of wade?
 • Wilt u een bepaald grafmonument? Dit kunt u ook al vastleggen
 • Welke muziek mag en gedraaid worden tijdens uw uitvaart? Of wilt u liever live-muziek? Is er tekst, gedicht of een boodschap die u wilt laten voorlezen tijdens de ceremonie?
 • Kies vast een rouwkaart die u mooi vindt
 • Hoe wilt u vervoerd worden? Er zijn grote (prijs)verschillen in rouwvervoer en rouwbloemen

Een standaard grafmonument of Grafkunst?

Wanneer u liever geen zwarte standaard steen op uw graf wilt overweeg dan eens grafkunst van RVS, glas of cortenstaal. Kijkt u op internet eens rond naar de onbegrensde mogelijkheden van unieke en originele grafkunstmonumenten. Leg vast wat u wel en niet mooi vindt, dat helpt de nabestaanden later om een juiste keuze te maken, niet alleen voor uw uitvaart, maar ook voor uw grafsteen, grafzerk of urn. Zodat zij die dan voor de keuze staan iets kiezen dat bij u past.


Reageren is niet mogelijk.